De rol van een werfleider bij Blavier
Bij de bouw van een huis komt zoveel kijken dat de hulp van experts en professionals geen overbodige luxe is. Daarom doet Blavier bij de bouw van jouw sleutel-op-de-deurwoning een beroep op experts uit verschillende vakgebieden om je te ondersteunen tijdens het volledige bouwproces. Of je nu overweegt om een sleutel-op-de-deurwoning te bouwen of je er al een gebouwd hebt, Blavier staat steeds voor je klaar om een antwoord te bieden op al je vragen. Om je een zicht te geven op alle experts die betrokken zijn bij de verschillende bouwfases, schreven we een reeks artikelen die hier dieper op ingaan. In dit artikel ontdek je wat de rol van een werfleider is!
De werfleider, jouw metgezel tijdens het hele bouwproject
Nadat de bouwadviseur het voorontwerp voor je project heeft uitgewerkt en ons intern onderzoeksbureau de technische berekeningen gemaakt heeft, kan het bouwproces van je sleutel-op-de-deurhuis bij Blavier écht van start gaan. Om de klant tijdens het volledige traject te kunnen ondersteunen, wijst Blavier telkens een werfleider toe. De taak van een werfleider bestaat er enerzijds in om de klanten op de hoogte te houden over de vooruitgang van de werkzaamheden en anderzijds om samen met de klant een werkschema op te stellen. Zo weet je als klant waar je je aan kunt verwachten en wanneer je belangrijke beslissingen moet nemen. Verder kunnen klanten steeds bij de werfleider terecht met vragen en opmerkingen over de werf of als ze aanpassingen willen doen aan de binnenkant van hun constructie. Eigenlijk heeft de werfleider dus een dubbele functie als begeleider en als contactpersoon tijdens het volledige bouwproject.
Grondige opvolging
Naast zijn rol als begeleider moet de werfleider natuurlijk ook de werkzaamheden grondig opvolgen, zowel op technisch als administratief vlak. Een goede werfleider is dus niet alleen een administratief talent, maar gaat ook regelmatig langs op de werf. Daar ziet hij erop toe dat de werken nauwkeurig en naar wens van de klant uitgevoerd worden.
Administratie: dagelijkse kost voor een werfleider
Bestellingen plaatsen bij onderaannemers, facturen opvolgen, de planning in goede banen leiden, … Het is allemaal dagelijkse kost voor de werfleider. Meer nog dan een contactpersoon, is de werfleider een echte projectmanager die de administratieve leiding op zich neemt tijdens het bouwproject.
Technische controle van A tot Z
De werfleider is verantwoordelijk voor de technische opvolging van de werkzaamheden. In functie van de fase van het project, bezoekt hij de werf over het algemeen wekelijks, waarbij wordt gekeken hoe de werkzaamheden evolueren en of alles volgens plan verloopt. De werfleider werkt dan ook nauw samen met de architect, die eveneens verantwoordelijk is voor de opvolging van de werf. Als de architect opmerkingen of suggesties heeft, geeft hij die door aan de werfleider die ze vervolgens in de planning zet en meldt aan de werkmannen.
Voorlopige oplevering van de woning
Als de sleutel-op-de-deurwoning na een aantal maanden hard werken eindelijk afgewerkt is, overhandigt de werfleider de sleutel van het huis aan de eigenaars. Men spreekt dan van de voorlopige oplevering van de woning. Volgens de wet Breyne moet de oplevering van een huis namelijk in twee keer gebeuren: de voorlopige en de definitieve oplevering. Na de voorlopige oplevering controleert de klant het huis samen met de werfleider en de architect. Op die manier kan de klant nagaan of alles volgens plan is verlopen, de werkzaamheden juist zijn uitgevoerd en of het bestek klopt. Eén jaar na de voorlopige oplevering volgt de definitieve oplevering. Zijn er tijdens dat jaar nog mankementen boven komen drijven? Dan staat de dienst na verkoop van Blavier klaar voor de klant.
Bekijk ons interview met een projecleider van Blavier.